MATEMÀTIQUES / Mathematik

 



Primera publicació en matemàtica computacional. És una simulació d'un tornado. La simulació de baix és el vol dels estornells. Estan realitzades les dues amb un algoritme i amb el programa Matlab. 















Començava diguent què estava començant, si l'estic però ja tinc publicacions.




Encara estic gatejant, pero ja tinc algunes teories matemàtiques inicials. Però comencen per la divulgació, el primer article meu publicat a Matematicalia ha sigut sobre el Talent Matemàtic:
http://www.matematicalia.net/index.php?option=com_wrapper&Itemid=413


Perque pense que la divulgació és molt important, sens ella hi hauria analfabetisme científic, i tecnologia mal interpretada. Al congrès de cibersocietat, vaig escriure sobre la importància de la ciència i de la societat.

http://www.cibersociedad.net/congres2009/es/coms/la-divulgacio-cientifica-i-els-noises-daltes-capacitats-intel-lectuals-o-talents/484/.


El 30 de març del 2009 vaig fer un taller de Dibuix Topològic a la facultat de Matemàtiques de la Universitat de València. Hi haviem des de llibres de referència com "The Knot Book" de Colin Adams, fins a objectes matemàtics reals com the klein botlle, els sòlids platònics, el nautilus, papallones...Dos microscopis ajudaven a veure estructures geomètriques com les cèl·lules de la fusta o les escames de les papallones. Un video es projectava amb l'ameba, un animal topològic, microscopic capaç de transformar-se ja que no té membrana externa. Es tractava de pintar o de dibuixar les referències, es podia copiar aquestos objectes topològics, o bé crear a partir d'un referent. En el dibuix de l'esquerra es veu una obra de Miguel Ángel, alumne de la facultat de  Física, qui va pintar amb aquarel·les un nus amb la forma de l'infinit o de la lemniscata, que alhora intersectava un cercle que feia d'ourobus, el símbol de la serp que es mosega la cua i que significa l'eternitat.

  Des del 2009 fins a l'actualitat en el hall de la facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València hi ha una pissarra amb una proposta. Les matemàtiques poden ser divertides, inventa el teu propi acudit. La pissarra és blanca, Velleda, i té un marc amb acudits que es poden trobar en la xarxa d'internet, tant acudits gràfics com històries esrites. Ací us deixe una aportació meua.





 Al 2010 a Paris vaig fer un scientific poster al congrès de la ECHA, on parlava del Talent Matemàtic i dels diversos tallers i activitats que es fan a l'associació per al Desenvolupament de les Altes Capacitas i el Talent, High Ability Dimension. Aquí es mostra la meua versant de professora, mentora i alhora de divulgadora en el camp de les matemàtiques.






Els meus interessos dins de les Matemàtiques són la topologia de sistemes dinàmics atrators-repulsors i la seua modelització amb l'ajuda del Matlab, la teoria de la dimensió, la Topologia Algebraica en general així com l`Àlgebra Geomètrica, i la Lògica Matemàtica... La darrera investigació que estic fent és trobar els objectes matemàtics a la Natura, al Univers, i he començat per trobar el concepte del buit a la Natura. Un altre són els sòlids platònics a la Natura, ací tenim un article al  Boletin matemático de la Universidad de Almería, (pàg. 15-16, a l'apartat de Cultura y Matemáticas):

http://boletinmatematico.ual.es/Boletin/Boletines/Entradas/2011/4/29_Numero_3_del_volumen_IV.html 

Per a seguir,estic treballant en la demostració del teorema de classificació de les superfícies models a la Natura







 La meua primera participació al Carnaval de Matemàtiques, on l'anfitrió de l'edició 2.5 va ser el blog Juegos Topológicos; des del blog del mentorat de l'associació High Ability Dimension, El Mundo de las Ideas, vaig escriure un post amb el títol: Reflexiones de una estudiante de matemáticas...después de los exámenes finales. 
Per cert!, he guanyat el premi al millor post:




I un segon Premi en Juny del 2013:





De nou tenim el Carnestoltes de Matemàtiques, edició 2.6. La meua aportació és humorística, com sempre:
Como ser de Geometría y Topología y sobrevivir en un mundo analítico

I l'edició 2.7 del Carnastoltes de Matemàtiques és:  Los sólidos platónicos en la cuarta dimensión.

A l'edició 2.8 he plantejat Fractales y Diseño, és una manera matemàtica de redecorar-te la teua casa.

A l'edició 2.9 he felicitat els Nadals amb una Postal, què és topològica, s'expliquen els elements que apareixen a la imatge.

A l'edició 2.10 he estat jugant al Joc de la Corda i l'entrada te per títol Nudos en el juego de la cuerda.

A l'edició 3.1 he parlat de la sal, l'art, l'artesania el disseny i les matemàtiques en SOBRE LOS CRISTALES DE SAL. Arte, Diseño y Artesanía. Una visión matemática.

A l'edició 3.14 he jugat amb la serp de Rubik i he fet un poc de geometria en EL JUEGO DE LA SERPIENTE DE RUBIK Y EL TEOREMA TRIANGULACIÓN .

A l'edició 3.141 hem seguit jugant amb LA ESFERA TRANSFORMABLE. Un juego de muchas formas.
TALLER DE FRACTALES

A l'edició 3.1415 s'han presentat dos taller de José Luis Rodríguez Blancas que va realitzar a l'associació High Ability Dimension:  JUGANDO CON LA GEOMETRÍA DE LAS POMPAS DE JABÓN
i Taller de Polifieltros 3D

A l'edició 3.14159 he presentat un taller que vaig fer a l'associació  High Ability Dimension   i que té per títol El número Phi en la Naturaleza.

A l'edició 3.141592 i al blog El Mundo de las Ideas parle de la geometria dels nostres avantpassats:
GEOMETRÍA EN LA ARTESANÍA DE NAVARRA

A la mateixa edició 3.141592 i al blog de l'associació  High Ability Dimension presente VELOCIDAD EN NUDOS Y LA GEOMETRÍA DE UN GALEÓN.

A la primera edició 3.1415926 i al blog El Mundo de las Ideas he fet una postal matemática: Happy Halloween Mathematical.

A la segona edició 3.1415926 i al blog El Mundo de las Ideas  presente l'article
MATEMÁTICAS EN LA NATURALEZA- 

 A l'edició  3.14159265 i al blog El Mundo de las Ideas tenim: GEOMETRÍA EN LA CIUDAD DE VALENCIA.

A l'edició  3.14159265 i al blog El Mundo de las Ideas  presente l'article LAS TORRES DE HANOI.

A l'edició 3.141592653 i al  blog El Mundo de las Ideas us he deixat una postal de nadal matemàtica:  POSTAL TOPOLÓGICA 2012

A l'edició  3.141592653 i al  blog High Ability Dimension us deixe l'exposició: ADN Y MATEMÁTICAS


A l' edició 3.1415926535 i al  blog El Mundo de las Ideas us he deixat una postal de nadal matemàtica:  POSTAL DE ESTUDIO. EXÁMENES DE ENERO



ANFITRIONA DE L'EDICIÓ 4.12 DEL CARNAVAL DE MATEMÁTICAS; 

A l'edició 4.12 i al  blog El Mundo de las Ideas; El orígen de los números.

A l'edició  4.12 i al  blog High Ability Dimension Niños y Matemáticas

Hem participat Paco, José Luis, i jo en el congrès on-line Hybrid Days. Amb la nostra aportació per al cibermentorat: Una propuesta para el aprendizaje de las ciencias matemàticas. Diferencia entre situ y on-line